vrijdag 27 december 2019

Sir Patrick Moore de man die sterrenkunde en ruimtevaart populair maakte bij het publiek.

Sir Patrick Moore

Het was begin jaren zestig toen ik een maanatlas aanschafte, de media waren toen vol van de wedloop in de ruimte, door wie en wanneer zou de eerste landing op de maan plaatsvinden? De maanatlas was geschreven en van kaarten voorzien door Patrick Moore, heel bijzonder was toen de toekomstvisie in die atlas, zelfs een reis naar Mars werd niet uitgesloten. Toen de BBC beschikbaar kwam op de kabel heb ik menig uitzending gebracht door Patrick Moore bewonderd.
Patrick Moore had als amateur sterrenkundige de Maan nauwkeurig in beeld gebracht, zo nauwkeurig dat de Russen er voor hun ruimtevaartprogramma gebruik van maakten.
Patrick Moore werd op 4 maart 1923 in Pinner, Middlesex geboren tijdens zijn jeugd had hij last van hartproblemen en werd daarom thuis onderwezen, toen hij zes jaar oud was toonde hij al interesse
in sterrenkunde, toen hij 14 jaar was werd hem gevraagd een klein observatorium te runnen omdat de eigenaar tevens zijn mentor tijdens een ongeval was omgekomen. In de oorlog diende hij bij de R.A.F., gedurende zijn opleiding in Canada ontmoette hij tijdens verlof in New York, Albert Einstein en Orville Wright. Zijn verloofde Lorna kwam tijdens een bombardement in Londen om het leven, deze gebeurtenis zorgde ervoor dat Patrick Moore vrijgezel bleef en zijn verdere leven in het ouderlijk huis "Farthings" in Selsey zou blijven wonen. Zijn eerste boek schreef hij in 1952, waarbij hij een typemachine merk "Woodstock" uit 1908 gebruikte, deze machine zou hij tot zijn dood blijven gebruiken.
Zijn eerste televisie optreden stamt uit de jaren 50, in 1957 presenteerde hij de eerste "Sky at night" een maandelijks populair ruimtevaart/sterrenkundig programma, hij zou dit programma blijven presenteren tot aan zijn dood in 2012, 721 afleveringen werden er gemaakt,de laatste jaren werden de opnames bij hem thuis opgenomen vanwege zijn reuma.
Hij was de eerste westerling die in 1959 van de Russen toestemming kreeg foto resultaten van de Luna 3 te zien en deze uit te zenden, vanwege de "Sky at night" bezocht hij verschillende malen de Sovjet Unie waar hij o.a. Yuri Gagarin kon ontmoeten en interviewen. De lancering van de Apollo, Pioneer en Voyager vluchten versloeg hij vanuit het NASA hoofdkwartier.
Patrick Moore had vanaf de jaren 50 een telescopen park opgebouwd in de tuin achter zijn woning, een plek waar hij menige nacht zou doorbrengen.
Hij stelde de Caldwell catalogus voor astronomische objecten samen, veel gebruikt door amateur astronomen.
Men schat dat Moore meer dan 70 boeken schreef over astronomie en ruimtevaart, ook schreef hij enkele sciencefiction verhalen , onder het pseudoniem R.T. Fishall schreef hij humoristische werken.
Ook was hij amateur toneelspeler, kon goed schaken en cricket spelen, hij was een begaafd pianist  en kon goed op de xylophone overweg, ook componeerde hij muziek waaronder twee operettes.
Hij was de oprichter van de Society for Popular Astronomy en was fellow van een aantal "geleerde"
genootschappen zoals de Royal Astronomical Society en de Royal Society, in 2001 werd hij geridderd voor"diensten aan het populair maken van wetenschap en de presentatie daarvan op TV ".
Patrick Moore had tijdens zijn leven zowel Albert Einstein als de eerste vlieger Orville Wright, de eerste man in de ruimte Yuri Gagarin als de eerste man op de maan Neil Armstrong persoonlijk ontmoet. Hij stierf thuis in Selsey op 9 december 2012, 89 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten