maandag 8 februari 2016

Bureau Wijsmuller sleepboot glorie.

sleepboot Bureau Wijsmuller


N.V. Bureau Wijsmuller werd in 1911 opgericht door J.F. Wijsmuller, alvorens met sleepboot werkzaamheden te starten hield het bedrijf zich bezig met het vervoeren van schepen.
In 1913 werd de eerste sleepboot "Holland" gekocht de "Friesland" volgde snel, in 1918 start men met de havensleepdiensten, men opereert vanuit IJmuiden.
In 10 jaar tijds had Wijsmuller de grootste privé vloot van sleepboten ter wereld, in 1921 had men de beschikking over 21 sleepboten en enkele vrachtschepen.
Door gebrek aan directie opvolging, de kinderen waren nog schoolgaand, moest onder druk van de banken de vier beste sleepboten worden verkocht.
In 1935 was er weinig over van de ooit zo florerende vloot met als resultaat dat de aandelen en het management aan de rederij Gebr. Goedkoop werden overgedragen.                                                     Na de Tweede Wereldoorlog richten de zonen van J.F. Wijsmuller de Rederij Gebr. Wijsmuller op in Baarn dat zich ging bezig houden met ship delivery, in 2004 gaat Wijsmuller vanuit Bunschoten-
Spakenburg verder onder de naam Redwise.

Halverwege de jaren 50 werden de broers gevraagd toe te treden tot de directie van Bureau Wijsmuller in IJmuiden, in 1961 verkregen zij het volledig eigendom.
In 1975 kwam 50% van de aandelen  van Goedkoop Havensleepdiensten in bezit van Wijsmuller
in 1979 werd Wijsmuller 100% eigenaar.
Wijsmuller was in de zeventiger jaren werkzaam in de zware ladingvaart, Super Servants en Mighty Servants konden booreilanden en andere grote constructies in korte tijd naar allerlei bestemmingen waar ook ter wereld varen zonder een vloot van sleepboten, in de jaren 80 zakte de markt voor zwaar transport in, de vloot werd aan Heerema verkocht.
In 1993 besloten Wijsmuller transport en Dock Express samen te gaan als Dockwise, Dockwise werd in 2006 aan een private equity fonds 3i group plc. verkocht.
In 2001 wordt Wijsmuller verkocht aan Svitser, de naam wordt veranderd in Svitser- Wijsmuller, in 2007 verdwijnt de naam Wijsmuller voorgoed en blijft de naam Svitser over als onderdeel van het Deense Maersk.