vrijdag 1 september 2017

Thunderbirds are go.



Gerelateerde afbeelding
The Thunderbirds.
Ik moet bekennen dat ik in het voorjaar met nostalgische gevoelens naar een afleveringen van de "Thunderbirds" keek. De serie werd vanaf september 1967 door de AVRO uitgezonden, de eerste tien afleveringen waren nog in zwart-wit en waren voorzien van Nederlandse stemmen, later werden zij in kleur uitgezonden en ondertiteld, het was daarmee in die tijd een van de weinige series die in kleur werden uitgezonden. Het "poppenwerk" lijkt nu enigszins oubollig maar was toen heel gewoon, alles was toen futuristisch, dat is nu 50 jaar later (bijna) niet meer zo. In totaal werden 32 afleveringen gemaakt.
De TV science-fiction serie werd gemaakt door Gerry en Sylvia Anderson en werd door hun productie maatschappij AP Films gefilmd op het Slough Trading Estate. De serie werd tussen 1964 en 1966 gedraaid met marionetten achtige poppen ook wel "supermarionation" genoemd, gecombineerd met schaalmodellen en speciale effecten. De serie stopte omdat Lew Grade er niet in slaagde de serie aan een Amerikaanse TV maatschappij te verkopen.
De serie speelt in de jaren 2060 en volgt de belevenissen van International Rescue een organisatie die mensen red met futuristische land, zee en ruimte vaartuigen, de vijf belangrijkste vaar/voer/vlieg/ruimtevaartuigen zijn de Thunderbirds, International Rescue opereert vanuit een geheime basis in de Stille Zuidzee en wordt geleid door Jeff Tracy een voormalig astronaut, filantroop, multimiljonair. Hij wordt geassisteerd door zijn vijf volwassen zonen, Scott, John, Virgil, Gordon en Allen (vernoemd naar de Mercury astronauten) die ieder een Thunderbird besturen.
International Rescue maakt ook gebruik van geheim agenten geleid door Lady Penelope en haar butler Aloysius Parker.

De Thunderbirds werden in het Verenigd Koninkrijk door ITV uitgezonden waarna er 66 andere landen volgden. De kosten van de poppen waren rond de 300 pond en de gezichten waren gebaseerd op bekende filmspelers: Sean Connery (Scott), Robert Reed (Allen), Lorne Greene (Jeff). De speciale effecten werden verzorgt door Derek Meddings, hij hield zich later met James Bond en Superman bezig. De Thunderbirds mars wordt beschouwd als een van de beste TV themamuziek ooit geschreven. Een aantal Thunderbirds zijn inmiddels werkelijkheid: Thunderbird 2 lijkt nog het meest op de Space Shuttle, Thunderbird 3 was gebaseerd op de Soyoez raket, Thunderbird 5 draait als ISS om de aarde, Thunderbird 1 kon horizontaal landen en op stijgen, een raket van SpaceX heeft in maart van dit jaar voor het eerst het zelfde gedaan.
Er bestaat sinds 1981 een International Rescue Corps dat in actie komt bij aardbevingen, reddingen e.d. wereldwijd. De Thunderbirds was ook een succesvol handelsproduct meer dan 3.000 soorten producten werden rondom de serie gelanceerd: boeken, strips, videospellen en niet te vergeten de speelgoed series van Matchbox en Dinky.

Twee bioscoopfilms "Thunderbirds are go" (1966) en "Thunderbirds 6"(1968) werden geen succes, daarna volgen nog talrijke pogingen om een nieuwe serie van de grond te krijgen, de laatste poging is uit 2015 en wordt ondersteunt door ITV, men is nu bezig fondsen te verwerven om te kunnen starten. Tot het misschien zo ver is zullen de Thunderbirds een cult en toch vooral nostalgie blijven.