donderdag 20 augustus 2015

Ruimtetoerisme Illusie of werkelijkheid?

Ruimtetoerisme illusie of werkelijkheid?

In het kielzog van de ontdekkingsreiziger volgt de toerist, zo ook in de ruimte hier volgt de ruimtetoerist de ruimtevaarder.


Momenteel zijn er drie serieuze partijen bezig om in de toekomst toeristen de ruimte in te sturen:



Virgin Galactic: werd in 2004 opgericht en maakt deel uit van de Virgin Group van Richard Branson.
Er werd begonnen met het SpaceShipOne concept met een piloot en vijf passagiers met een vluchtduur van  ongeveer 3 uur waarvan 7 minuten in gewichtsloosheid toestand.
Een ticket zou 200.000 dollar gaan kosten inclusief 1 week vluchttraining.
In 2008 werd SpaceShipTwo gelanceerd met een accommodatie voor twee piloten en zes passagiers
in 2010 volgde de eerste testvlucht (het ruimtevaartuig wordt vanaf grote hoogte gelanceerd van onder een vliegtuig de White Knight Two.
Op 31 oktober 2014 stortte het prototype neer waarbij de test piloot Mike Alsbury om het leven kwam, het programma heeft hierdoor een enorme achterstand opgelopen het 2e SpaceShipTwo is nog niet af en zal eerst volop moeten worden gestest.







Xcor space dat in 2014 het Nederlandse SXC Space overnam heeft in de voorverkoop 175 vluchten geboekt voor de Lynx dat plaats bied aan 1 piloot en 1 passagier, vluchten zouden op Curaçao en Mojave Air in de V.S. gaan plaatsvinden.






Het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos biedt sinds 2001 ruimtevluchten voor burgers aan
kosten: rond de 20 miljoen euro, te boeken via het bedrijf: Space Adventures.
Voor dit enorme bedrag kom je per Sojoex TMA-M aan in het ISS ruimtestation.

Ook de Sierra Nevada Corporation en SpaceX zijn ruimtevaartuigen voor het ruimtetoerisme aan het ontwikkelen.

Het momenteel enige echte (Russische) programma voor ruimtetoeristen is onbetaalbaar en valt daardoor af.
Ik denk dat een bescheiden programma waarbij slechts twee personen tegelijk de ruimte in gaan zoals dat van Xcor space op korte termijn meer kans van slagen heeft dan het programma van Virgin Galactic, ik verwacht dan ook dat Xcor space de komende tijd, Virgin Galactic voorbij zal streven,
en in 2016 de eerste echte ruimtetoerist in de ruimte zal brengen, en dat binnen 10 jaar ruimtetoeristen met regelmaat in de ruimte zullen zijn
Om economisch haalbaar te kunnen werken zal serie productie van ruimtevaartuigen belangrijk worden, het zijn nl. nog te  veel prestige projecten. Ook zal er internationaal wetgeving moeten komen over het gebruik van de ruimte rond de aarde en in de verre toekomst de maan. dit om rampen te voorkomen.