woensdag 9 september 2015

Sojoez: beproeft ruimtevaart concept op weg naar 50 jaar in 2017.

Sojoez TMA-M


De Sojoez capsule (Sojoez wat "Unie" betekend) werd ontworpen door de chef ontwerper van het toenmalig Sovjet ruimtevaart programma Sergej Koroljov.
Hij ontwierp het basis model dat op 23 april 1967 werd gelanceerd.
Het geheel bestond uit drie delen: een terugkeer cabine met hitteschild en parachutes, een module met leef en werkruimte o.a. zuurstof opslag en water en voedsel voorraden en een module met verschillende systemen voor b.v. baancorrecties en zonnepanelen.
De terugkeer of landing cabine is de enige van de drie die door de dampkring van de aarde zal weten te komen en zal landen, de twee modules zullen voordien worden losgekoppeld en verbranden in de dampkring. 
Er zijn gedurende al die jaren verschillende doorontwikkelingen van de Sojoez geweest:
7K-OK (1967-1971) uitgerust voor drie kosmonauten, met dit type kwamen door allerlei ongelukken verschillende kosmonauten om het leven de eerste capsule sloeg te pletter waarbij Vladimir Komarov om het leven kwam, tijdens een latere vlucht viel de druk in een capsule weg waarbij drie kosmonauten stikten dit ongeluk zorgde er voor dat men het drukpak ging gebruiken.
7K-T (1973-1981) uitgerust voor twee kosmonauten met drukpak.
7K-TM (1975) dit type kreeg bekendheid door de koppeling met een Apollo ruimtevaartuig.
Sojoez T (1976-1986) door verkleining van de apparatuur was het weer mogelijk drie kosmonauten (in drukpak) te vervoeren.
Sojoez TM (1986-2002) hierbij werden nieuwe systemen voor communicatie, nadering en koppeling en gewijzigde remraketten toegepast.
Sojoez TMA-(M) (2002-heden) aangepaste versie voor het vervoer van en naar het Internationale Ruimte Station ISS met o.a. een volledig digitale cockpit.
Het was deze versie de Sojoez TMA-4 waarmee André Kuipers  op 19 april 2004 zijn eerste ruimtevlucht maakte naar het ISS bekend als de "Delta" missie.
Zijn tweede reis met een Sojoez TMA-03M,  waarbij hij deel ging uit maken van de ISS expedities 30 en 31, vond plaats op 23 december 2011.

Voor de lancering wordt gebruik gemaakt van de Sojoez raket waarvan de eerste in 1966 werd gelanceerd, de Sojoez raket is een van de succesvolste raketten aller tijden.

Het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat de Sojoez ruimtecapsule de komende jaren zal worden vervangen, een vijftig jarig jubileum in 2017 is dan ook zeer waarschijnlijk.