zaterdag 5 december 2015

Lagen er kernkoppen op de vliegbasis Soesterberg?

F-102A Delta Dagger 32 FIS Soesterberg


Dit voorjaar verscheen er in een van de regionale kranten in de gemeente Soest een opmerkelijk verhaal: Gedurende de aanwezigheid van de Amerikaanse luchtmacht op Soesterberg zou er in de omgeving van de vliegbasis aldaar met name vanuit een villa aan de Amersfoortsestraat in Soesterberg jarenlang zijn gespioneerd.
Deze melding verbaasde mij eigenlijk, wat viel er namelijk te spioneren bij een luchtverdedigings basis?  Wij hebben het hier over de jaren 70 Soesterberg beschikte naast het Amerikaanse luchtverdediging squadron over lichte helikopters Alouette III en Fokker F-27 transportvliegtuigen.
Vanaf de tweede helft 60er jaren tot ver in de jaren 80 werd Soesterberg met Pinksteren "bezocht"
door een grote groep fietsende anti kernbom activisten, kreten die mee werden gevoerd waren o.a. "op Soesterberg liggen kernbommen" en "Amerikanen weg".
De zelfde groep bezocht op dezelfde manier ook de vliegbasis Volkel waar later duidelijk werd dat hier inderdaad tot op vandaag de dag kernbommen liggen opgeslagen.
Dat deze activisten Soesterberg aandeden was ook niet echt toeval, de (praatgrage) aalmoezenier die decennia op de Amerikaanse basis voor de zielzorg  werkzaam was, was in die tijd een graag geziene gast bij het IKV en het IKV had toen al goede banden met haar "zusterorganisatie" in Oost-Duitsland, feiten waar men nu niet meer graag aan herinnerd wil worden.

De reden dat de Amerikaanse luchtmacht vanaf 1954 op Nederlandse bodem was gestationeerd
was een te zwakke luchtverdediging van sector I in Noord Duitsland en een onvoldoende Nederlandse bijdrage hiervoor. 
Vanaf 1960 werden de F-100C Super Sabres op Soesterberg vervangen door de F-102A Delta Daggers, zij zouden tot in 1969 operationeel blijven. Deze jagers hadden als bewapening de AIM-4 Falcon en AIM-4F Falcon radargeleide lucht-lucht raketten, maar deze toestellen konden ook worden uitgerust met de AIM-26A Falcon met conventionele of nucleaire kop (W54 250 ton).
Waarom konden er luchtverdedigingsraketten met een kernkop worden uitgerust?
Het werd als het uiterste verdedigingsmiddel tegen de toen bestaande Sovjetstrategie nl. een verrassingsaanval op het westen een zgn. aanval uit voorzorg gezien, het Warschaupact beschikte op dat moment over zo'n 20.000 vliegtuigen waarbij het duidelijk was dat een verrassingsaanval met grote formaties bommenwerpers zou plaatsvinden. Het enige antwoord wat de NAVO hiertegenover kon stellen was, luchtverdedigingsraketten uit te rusten met kernkoppen. Hiermee zouden grote formaties vliegtuigen uit de lucht konden worden geschoten.
De Delta Dagger werd operationeel in een tijd die bekend staat als het hoogte punt van de koude oorlog en waarin tevens de Cuba crisis speelde.
Uit deze specifieke periode (1962) is bekend dat er in en rond de vliegbasis heel veel militaire activiteiten waren "er moest iets kostbaar worden beschermd" aldus destijds de voormalige commandant Alma R. Flake in een interview in de V.S.


Toen in de tweede helft van de zestiger jaren de geleide wapengordel in West Duitsland een feit werd (met name de Nike raketten konden om formaties bommenwerpers uitschakelen,van een nucleaire lading worden voorzien) verviel de noodzaak  luchtverdedigingsjagers uit te rusten met kernkoppen.
Conclusie: er hebben wel degelijk kernwapens gelegen op de voormalige vliegbasis Soesterberg zij werden er tijdens de oplopende spanningen rond Cuba opgeslagen bij het operationeel worden van de Geleide wapen gordels in West-Duitsland zijn de kernkoppen uit Soesterberg teruggetrokken.

AIM-26A Falcon