vrijdag 6 januari 2017

Amersfoort en haar bier.

Afbeeldingsresultaat voor phoenix bier amersfoort
Phoenix brouwerij Amersfoort


Amersfoort had tussen 1870 en 1970 nog een brouwerij. Ik herinner mij dat als ik het Smallepad af liep er schuin tegenover het oude NS station een witte fabriek stond waar buiten grote ijsblokken via een soort glijbaan in vrachtauto's verdwenen en waar er op het buiten terrein een drukte vanjewelste was met de aan en afvoer van kratten met volle en lege flessen.
De bierbrouwers van Amersfoort hadden in de middeleeuwen een belangrijke rol gespeeld, tot 1600 was het brouwersgilde het belangrijkste gilde in Amersfoort. Al in 1323 wordt het Amersfoorts bier genoemd. Een heel belangrijke factor was dat de stad over goed bronwater beschikte en de benodigde graan en hopvelden waren dichtbij aanwezig, brouwen was een huisnijverheid. Er moeten zo'n 350 brouwers actief zijn geweest binnen een straal van 2 kilometer rondom de stad. Het Amersfoort bier werd geroemd om zijn kwaliteit en werd dan ook volop geëxporteerd naar andere delen in Nederland.
De Amersfoortse specialiteit was "Koyte" een zwaar soort bier, terwijl de vraag naar licht bier toenam na 1600 verloor de bierexport gaandeweg haar betekenis, een paar overgebleven bierbrouwerijen produceerden vrijwel alleen nog voor de plaatselijke tapperijen.
De witte fabriek die ik bijna dagelijks passeerde werd in 1873 opgericht als de Amersfoortsche Beiersch Bierbrouwerij, ook toen had men nog de beschikking over uitstekend bronwater echter toenemende concurrentie zorgde ervoor dat het bergafwaarts ging. Een kleinere brouwerij "Het Klaverblad" sloot in 1894 haar poorten. De Amersfoortsche Beiersch onderging bijna het zelfde lot doch werd bij veiling gekocht door W.H. Meursing uit Baarn (koekjesfabrikanten), het merk werd omgedoopt tot "Phoenix". De Phoenix brouwerij was zijn tijd vooruit in 1917 werd het alcohol vrije bier "Malto" op de markt gebracht, later kwam er het merk "Klaverblad" bij. In 1925 ging de brouwerij als een van de eerste in Nederland over tot het gebruik van kroonkurken.
Tussen 1960 en 1969 brouwde  Phoenix voor het AH huismerk. In 1960 gaat de brouwerij deel uitmaken van de Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom, 7 jaar later wordt d' Oranjeboom overgenomen door Allied Breweries en sluit Phoenix in 1970 haar poorten een jaar later wordt het pand gesloopt. Sinds 2007 zijn er verschillende initiatieven geweest om het Phoenix merk weer nieuw leven in te blazen, in februari 2016 is een licentie overgenomen en mag Rock City Beers het bier in een straal van 50 kilometer rondom Amersfoort en via bierspeciaalzaken verkopen als Phoenix Blond, Dunkel en Weizen.

Naast Phoenix zijn er nog 2 brouwerijen actief nl. "de Drie Ringen" opgericht door ex directeur eigenaren van de Phoenix brouwerij en brouwerij "Eem". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten