donderdag 3 september 2015

Met Orion naar Mars?

Orion.








President Bush kondigde in 2004 een nieuw ruimtevaart programma aan waarbij de V.S. een permanente maanbasis zouden gaan vestigen en astronauten naar Mars zouden sturen.
NASA kwam met het Constellation programma waarbij:
Terugkeer naar de Maan voor 2020. En de aanwezigheid van de mens uitbreiden naar de rest van het zonnestelsel de belangrijkste punten waren.
Onderdeel van Constellation was Orion, een nieuw ruimteschip dat in staat zou zijn naar het ISS te vliegen maar ook naar de Maan en later als ruimteschip (met meerdere aangekoppelde modules)
naar Mars te vliegen.
President Obama besloot in 2010 delen van het Constellation  programma te schrappen vanwege te hoge kosten. De verdere ontwikkeling van de Ares I en Ares V raket werd geannuleerd.
Missies naar het ISS zouden door commerciële bedrijven zoals SpaceX en vooralsnog Russische
raketten en capsules moeten worden uitgevoerd.

Voor vluchten dieper de ruimte in wordt nu het Space Launch System kortweg SLS ontwikkeld, dat
door gebruik te maken van bestaande technieken veel goedkoper is dan de Ares I en V raket.
De hoofdmotoren kunnen hergebruikt worden zo ook de  twee extra draagraketten.
De manier van lancering doet erg veel denken aan dat van de Space Shuttle.
Orion de bemanningsmodule van het project Constellation wordt door ontwikkeld als Multi-Purpose Crew Vehicle en kan door het SLS gelanceerd worden.
Orion maakte op 5 december 2014 met succes een eerste onbemande proefvlucht, na twee rondjes om de Aarde vond na 4,5 uur landing op zee plaats.
Het Orion concept heeft veel weg van het Apollo programma  maar dan wel veel groter.(maximaal zes astronauten kunnen er met Orion mee).
Voor reizen naar Mars worden een of meerdere modules aan de Orion gekoppeld om zo meer ruimte
te creëren en meer vracht te kunnen meenemen.
Inmiddels zijn er twee typen modules in ontwikkeling een voor een missie van 60 dagen en een voor een missie van 500 dagen.
Als alles volgens planning verloopt en er voldoende geld beschikbaar is (NASA geeft momenteel aan dit programma 4 miljard dollar per jaar uit) zal in 2021 de eerste bemande lancering plaatsvinden.
Naar verwachting vindt een landing op Mars niet voor 2030 plaats.
Tot die tijd zullen we het met onbemande Rover missies moeten doen zoals de nu huidige Curiosity Rover missie. Een van de doelstellingen van deze missies is: voorbereidend onderzoek voor menselijke verkenning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten