dinsdag 1 september 2015

Koude Oorlog?

Koude Oorlog?

Je hoort het bijna dagelijks in de media: de Koude Oorlog komt terug, spanning neemt toe!
Maar is dat werkelijk zo? Als je onderstaand leest kom je tot de conclusie dat het allemaal dat
de media schromelijk overdrijven de Koude Oorlog is niet te vergelijken met nu!
Ik ga hierbij terug naar de jaren vijftig vorige eeuw de Nederlandse Luchtmacht is sinds een paar jaar versterkt met een Amerikaans Squadron dat op Soesterberg werd gestationeerd.
Men vliegt al weer een tijdje met de F-100C Super Sabre, in Oost Europa is het onrustig er breken
onlusten uit in Hongarije, de Hongaarse opstand van oktober 1956 is een feit.

Het zelfde jaar wordt Scott overplaatst vanuit de V.S. naar Nederland, in de eerste zes maanden van zijn verblijf verliest het squadron zes toestellen en twee piloten, te wijten aan veel onervarenheid,
een hoog aantal vlieguren en een gebrek aan vliegveiligheid.
Scott vliegt op de F-100C onder het commando van kolonel Frederick C. Blesse.*
Het personeel uit de V.S. genoot in die tijd, dankzij de gunstige dollar van een hoge levensstandaard.
Tijdens de Hongaarse opstand in oktober 1956 stonden de Amerikaanse vliegers op Soesterberg in de hoogste alarmfase, het hele squadron kon binnen 1 uur in de lucht zijn.
Vier toestellen konden binnen 5 minuten in de lucht zijn, de piloten zaten soms uren in de cockpit op de startbaan te wachten.
Men had het vermoeden dat men waarschijnlijk in het luchtruim van Tsjecho-Slowakije zou worden ingezet, de vliegers waren dan ook uitgerust met landkaarten en geld van dat land mocht men er een noodlanding moeten maken.
Voor hun eigen verdediging gingen de piloten uit Soesterberg shoppen in Italië bij de Baretta fabrieken om daar revolvers voor eigen rekening aan te schaffen, sommige wel drie!
Volgens Scott werden er vanaf basis in West-Duitsland s' nachts regelmatig missies gevlogen door CIA piloten met F-100 jagers zonder kentekens, laag het luchtruim van Oost-Duitsland binnen vliegen foto' s maken en zorgen dat je weg kwam. bron: Two sides of the moon.
* Blesse maakte 6.500 vlieguren en werd Generaal Majoor.

In 1958 trouwde Scott en betrok een flatje in de buurt van de vliegbasis Soesterberg, na zijn stationering ging Scott studeren aan het Massachusetts Institute of Technology  kortweg MIT.
Ging verder bij de NASA maakte zijn eerste ruimtevlucht: Gemini 8(1966), daarna Apollo 9 en in 1971 Apollo 15 als de 7e van de eerste 12 mensen op de maan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten