zaterdag 5 september 2015

Herdenking slachtoffers Birma en Pakan Baroe spoorwegen.


Het Drie-Pagoden monument Bronbeek, Arnhem




Er is dit jaar al heel wat herdacht: veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, de slag bij Waterloo,
4 mei, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, Hiroshima, Nagasaki, het einde van de Tweede oorlog in Azië, de Indië herdenking, de Battle of Britain, en vandaag de herdenking bij het Nationaal Indië monument in Roermond.

Een herdenking die afgelopen zaterdag 29 augustus plaatsvond op het landgoed Bronbeek bij Arnhem heeft eigenlijk nauwelijks de media aandacht gekregen die het verdiende.
Op deze dag werden de slachtoffers, die werkend aan de Birma-Siam spoorweg en aan de Pakan Baroe spoorweg op Sumatra, hun leven verloren, herdacht.
Er werd een monument onthuld bestaande uit twee stukken spoorrails, op de dwarsliggers staan de namen van 519 Nederlanders die zijn omgekomen aan de Pakan Baroe dodenspoorweg.
Tijdens de aanleg van de Birma Siam spoorweg lieten 2.800 Nederlanders en enkele tienduizenden
bewoners uit het voormalig Nederlands Indië het leven.
Tijdens de aanleg van de Pakan Baroe spoorweg op Sumatra lieten 519 Nederlanders en zo'n 80.000
Javaanse dwangarbeiders de zgn. romusha's het leven.
Daarbij komen nog eens de 1.400 Nederlanders en 4.000 Javanen die met het zinken van de Junyo Maru (op weg naar Sumatra) verdronken.
De omstandigheden waarbij al deze mensen omkwamen zijn het best te vergelijken met de concentratie kampen uit het derde rijk.
En de overlevenden wat zal daar later van zijn terecht gekomen?
Het is daarom niet te begrijpen dat deze herdenking geen aandacht krijgt terwijl Hiroshima en Nagasaki dat wel volop krijgen.
Het wordt dan ook de hoogste tijd dat de verhalen over deze verschrikkingen naar buiten komen
en op schrift worden gesteld, afzonderlijk dan wel gebundeld.                                                           Het initiatief ligt nu bij al die nabestaanden, zorgt er voor dat er over tien jaar nog kan worden herdacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten