zaterdag 19 september 2015

Europees kenniscentrum F-35 naar Nederland.







Er komt een Pilot Fit Facility voor F-35 vliegers in Nederland en zal gelijk zijn aan de versie van Survitec op de basis Eglin in de V.S.
Dit werd afgelopen 14 september in Londen besloten.
In het centrum zullen uitzonderlijke menselijke prestaties worden getest en ondersteund om bij iedere F-35 vlieger het juiste vliegmateriaal af te kunnen stemmen en te monteren.
Andere Europese F-35 gebruikers kunnen ook gebruik gaan maken van dit centrum, hierbij valt te denken aan het Verenigd Koninkrijk, Italië en Noorwegen.
Eind volgend jaar dient het centrum operationeel te zijn en komt het onder de leiding van het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg.
Of het centrum in Soesterberg zal worden gevestigd is nog niet bekend ook Woensdrecht behoort tot de mogelijke locaties.

voorgeschiedenis Centrum voor Mens en Luchtvaart:
In 1919 werd de Vlieg Medische Dienst in Soesterberg opgericht, in de jaren '20 behaalde de Vlieg Medische Dienst internationale faam, de vlieger- artsen Wulfften Palthe en Brouwer leverden hieraan een grote bijdrage. In 1953 ontstond de Stichting Nationaal Luchtvaart Geneeskundig Centrum wat aan de Kampweg in Soesterberg werd gevestigd, iedere aspirant vlieger is hier gekeurd, in 2002 werd de naam in Aeromedisch Instituut gewijzigd, hierna volgde alweer een naamwijziging: Centrum voor Mens en Luchtvaart. Een van de bekendste medewerkers in de laatste decennia is André Kuipers.

De taken van het Centrum voor Mens en Luchtvaart zijn: werving & selectie keuring en selectie van (kandidaat) vliegers, verkeers en gevechtsleiders en loadmasters.
training en opleiding: d.m.v. de centrifuge, Desdemona, hypobare kamer, overlevingstraining voor het boordpersoneel.
operationele gereed stelling: o.a. het vervoer van gewonden door de lucht.
onderzoek en advies: expertise voor de gehele krijgsmacht ook van andere landen en civiele instanties,het centrum heeft vele contacten met TNO, NRL en de Radbout Universiteit.
Daar komt nu eind 2016 het Europees kenniscentrum voor de F-35 bij.

Het onderdeel embleem stelt Pallas Athene voor, godin van de wijsheid, de spreuk "Scienta et Volatus" wat grofweg:"wetenschap ten dienste van de luchtvaart" betekend.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten