vrijdag 27 april 2018

Jacob Binckes, vergeten zeeheld.

Afbeeldingsresultaat voor jacob binckes
Jacob Binckes.
Bijna iedere wat grotere plaats in Nederland heeft wel een zeehelden buurt. Een straatnaam die je bijna tevergeefs zult zoeken is die van Jacob Binckes. Ondanks dat hij slechts Commandeur was werd hij drie maal uitgezonden als leider van belangrijke missies, zijn belangrijkste wapenfeit: de herovering van Nieuw-Nederland in 1673. Binckes werd in 1637 in Koudum geboren uit een gezin van grotendeels schippers op de koopvaardij. Zijn eerste reis maakte Jacob Binckes in 1656 naar het Russische Archangelsk. Binckes ging van de koopvaardij over naar de Admiraliteit van Amsterdam  waar hij onder Michael de Ruijter diende tijdens onder meer in de Tweede Engels-Nederlandse oorlog tijdens de Tweedaagse zeeslag in 1666. Daarna werd hij schipper op de "Essen" waarmee hij in 1667 de Medway op voer tijdens de tocht naar Chatham. Tijdens de Derde Engels-Nederlandse oorlog was hij kapitein op de "Woerden" tijdens de slag bij Solebay in 1672. Jacob Binckes werd in 1672, hij was inmiddels opgeklommen tot Commandeur, aan het hoofd gesteld van een eskader dat door de Admiraliteit van Amsterdam naar Cadiz werd gezonden. In mei 1673 voegde hij zich bij de vloot van Cornelis Evertsen de Jongste. St. Eustatius werd door Binckes heroverd op de Engelsen waarna men naar de Amerikaanse Oostkust voer waar een Engelse tabaksvloot werd buitgemaakt. Daarna verscheen de vloot voor New York dat door de Engelsen op de Nederlanders was veroverd. De schepen gingen bij Manhatten voor anker waarna men de overgave van New York eiste toen dit uitbleef werd het fort St. James gebombardeerd waarna de stad zich overgaf. Verder landinwaarts werd het fort Albany op 29 juli 1673 veroverd waarna de kolonie Nieuw Nederland weer een feit was, New York werd omgedoopt tot Nieuw Oranje. Binckes verliet als een van de laatste Nieuw Nederland toen in 1674 bij de Vrede van Westminster Nieuw Nederland terug in Engelse handen viel. In de jaren erna was Binckes in de Middenlandse zee en Oostzee te vinden waar achtereen  zeerovers en Zweden werden bestreden. Binckes verliet op 16 maart 1676 voor het laatst keer de haven van Texel, hij kreeg de opdracht mee de Fransen in West-Indië aan te vallen. Op 6 mei 1676 veroverde hij Cayenne in Frans Guyana en op 20 juni St. Maarten. Op 16 juli veroverde hij Haïti. Binckes hielp daarna de toen Nederlandse kolonie Tobago te versterken tegen mogelijke Franse aanvallen. Op 3 maart 1677 vond de eerste slag bij Tobago plaats die door Binckes werd gewonnen. Op 12 december 1677 vond de Tweede slag bij Tobago plaats, Jacob Binckes sneuvelde tijdens de Franse aanval op zijn vlaggenschip "de Beschermer".

Er zijn slechts 4 straten naar Jacob Binckes vernoemd: in Amersfoort, Koudum, Leeuwarden en Willemstad op Curaçao.

vrijdag 6 april 2018

Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte,

Afbeeldingsresultaat voor yuri gagarin
Joeri Gagarin.

Sinds de lancering van de eerste kunstmaan de Spoetnik-1 was de ruimterace tussen de Sovjet-Unie en de V.S. in volle gang. De wedloop om wie er het eerst een mens in de ruimte zou brengen werd door de Sovjet-Unie gewonnen, een feit dat tot op vandaag de dag in Rusland wordt herdacht.
Joeri Gagarin werd in 1959 door Sergei Korolev het hoofd ontwerp Russisch Ruimteprogramma, tijdens de toen lopende selecties gekozen als de eerste kosmonaut.
Slechts twee dagen voor de start van de Wostok-1 (Vostok) werd bekend wie als eerste kosmonaut in de ruimte zou worden gebracht. Het werd Gagarin, Titov werd de reserve.
De lancering vond plaats vanaf een plek waar het zelden slecht weer is, de lanceerbasis Baikonoer in de steppen van Kazachstan. Op de ochtend van 12 april 1961 werden Joeri Gagarin en German Titov in hun ruimtepakken gehesen en vertrokken zij in een gewone blauw witte stadsbus naar het startplatform. Daar wordt Gagarin in de capsule geholpen en neemt hij plaats op een soort schietstoel.
De schietstoel kon voor twee zaken worden gebruikt, 1: ging er bij de eerste fase van de lancering iets fout dan zou de kosmonaut d.m.v. de schietstoel worden gelanceerd. 2: bij terugkomst naar de aarde wordt de schietstoel op 7 kilometer geactiveerd, Gagarin land per parachute op de aarde.
De ronde deksel die de capsule afsloot werd vervolgens met 32 bouten aangedraaid. Om 09.07 uur maakte de raket zich los van de aarde, Joeri Gagarin maakte een vlucht van anderhalf uur en maakt daarbij een omloop rond de aarde. Boven Afrika werd de remraket ingeschakeld en op 7 kilometer hoogte werd Gagarin uit de capsule geschoten ( de capsule zou met een snelheid van 30 kilometer per uur neer komen)  Hij landde vervolgens met zijn rood-witte parachute op een aardappelveld in Saratov aan de oevers van de Wolga. Twee dagen na zijn landing krijgt Gagarin een helden ontvangst op het Rode Plein in Moskou waarna een zegetocht door de wereld (behalve in de V.S.) begon.
Op 27 maart 1968 (50 jaar geleden)kwam Gagarin op 34 jarige leeftijd samen met zijn vlieginstructeur tijdens een trainingsvlucht om het leven. Niet ver van Sterrenstad ( Zvjozdny gorodok: woon-en werkcentrum kosmonauten en medewerkers ruimtevaart )boorde het vliegtuig zich in de grond. Een legende was vroegtijdig aan zijn eind gekomen, de eerste mens in de ruimte.