vrijdag 18 augustus 2017

Curaçao werd op 21 augustus 1634 veroverd op de Spanjaarden.

Willemstad Curaçao

Curaçao is een eiland van de Benedenwindse eilanden voor de Venezolaanse kust liggend in de Caraïbische zee.Het eiland maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden tot 10 oktober 2010 maakte het deel uit van de Nederlandse Antillen, de hoofdstad is Willemstad. De oorspronkelijke inwoners waren indianen waarvan tot 2.900 v.chr. sporen zijn gevonden.
In 1499 kwam Curaçao in Spaanse handen, de indianen werden als slaven weg gevoerd, Curaçao werd vanuit Venezuela bestuurd, in die tijd was er veel veehouderij op het eiland.
Vanwege de strategische ligging en de aanwezigheid van zowel zout als hout, raakte de W.I.C. geïnteresseerd in het eiland, Curaçao was in Spaanse handen, men had op het eiland een bezettingsmacht van slechts 32 man onder het bevel van Lope Lopez de Morla.
Johannes van Walbeek landde met 200 man op het eiland, de Spanjaarden werden achtervolgd en er vonden kleine schermutselingen plaats, in 3 weken veroverde van Walbeek het op eiland, op 21 augustus 1634 gaven de Spanjaarden zich over.
Binnen een week werden zij met een groot gedeelte van de oorspronkelijke bevolking overgebracht naar het vasteland van Venezuela en daar vrijgelaten.
Van Walbeek wou van de indianen af omdat hij ze niet vertrouwde en omdat zij niet tot de protestantse religie behoorden, slechts een klein aantal indianen bleef achter( ongeveer 20 gezinnen)
in dienst van de Hollanders.
De W.I.C. legde spoedig fortificaties aan o.a. fort Amsterdam, door het verlies van Nederlands Brazilië in 1654 werd Curaçao steeds belangrijker, men had nl. vanuit Curaçao makkelijk contact met de omringende eilanden en Nieuw Nederland.
Vanaf 1665 werd het eiland het middelpunt van slavenhandel, slaven werden vanuit West Afrika aangevoerd op Curaçao konden ze op krachten komen en werden vervolgens verhandeld.
Omdat de W.I.C. Curaçao in 1674 tot vrijhaven verklaarde werd het een van de welvarendste eilanden in het Caraïbisch gebied.
Toen de W.I.C. in 1791 ophield te bestaan werd  werd het eiland een kolonie.
In 1800 en 1807 werd het door de Engelsen veroverd in 1816 werd het weer Nederlands.
In 1845 werd Willemstad op Curaçao de hoofdstad van Curaçao en onderhorigheden zoals dat toen heette pas in 1863 werd de slavernij afgeschaft.
Men leefde van handel, landbouw en visserij, de belangrijkste werkgever in de vorige eeuw werd de olieraffinaderij van Shell, in 1954 kreeg het eiland politieke autonomie.
Shell verdween in de jaren tachtig waarna de raffinaderij werd over genomen door een Venezolaans bedrijf, tot 2010 maakte Curaçao deel uit van de Nederlandse Antillen.
Nederland heeft met Parera een permanente basis op het eiland,vanwaar uit veel tegen de hedendaagse drugsmokkel wordt ondernomen.
Het eiland leeft thans voor een groot deel van het toerisme (half miljoen bezoekers per jaar) en is een van de welvarendste landen in de regio.


vrijdag 4 augustus 2017

De derde slag om Ieper, Passchendaele 31 juli - 29 oktober 1917.

Afbeeldingsresultaat voor last post menenpoort
De Last Post Menenpoort, Ieper.

Nog geen 260 kilometer ten zuiden van Utrecht ligt Ieper een stad in de Westhoek in het zuidwesten van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog was de stad aan drie kanten omringd door Duitse troepen dit zou 4 jaar zo blijven.
Om en rond Ieper werd zwaar gevochten er werd vier maal een slag geleverd. De Duitsers waren even in Ieper geweest  maar werden er uit verdreven, Op 21 oktober 1914 vond de eerste slag om Ieper plaats een Duitse overmacht tegenover Belgische, Britse en Franse troepen, op 22 november 1914 wordt het Duitse offensief gestaakt er vallen meer dan 100.000 slachtoffers.
De tweede slag wordt op 17 april 1915 ingeleid door het tot ontploffing brengen van  de Duitse stellingen op Hill 60 hierbij nemen ook Canadese troepen deel aan de strijd. De Duitsers hernemen het offensief er vinden gevechten plaats in: Gravenstafel, St. Juliaan, de Frezenberg en Bellewaarde.
Voor de eerste maal wordt door de Duitsers chloorgas ingezet als wapen op 25 mei 1915 valt het Duitse offensief stil bij gebrek aan eigen ondersteuning, de verliezen zijn groot zo'n 170.000 slachtoffers.
Op 31 juli 1917 (deze week exact honderd jaar geleden) begon de derde slag om Ieper beter bekend als de slag bij Passchendaele, nu mengden zich ook Australische, Zuid Afrikaanse en Indiase troepen in de strijd de slag behoort tot een van de meest bloedigste uit de Eerste Wereldoorlog het oorlogsterrein was vanaf de eerste dag veranderd in een grote modderpoel met kraters veroorzaakt door de granaat inslagen en de vele regen. De Britse artillerie zorgde voor verwoestingen onder de Duitsers, de slag die op 10 november van dat jaar beëindigd werd had geen enkele terrein winst opgeleverd. Dit alles ten koste van 275.000 geallieerde slachtoffers en 200.000 Duitsers. Op 18 maart 1918 werd de vierde slag om Ieper gestreden ook wel de Leieslag genaamd. De Duitser probeerden de IJzer over te steken waarna op 12 april de raid op Diksmuide volgde de Duitsers waren niet instaat verder op te rukken en bleven bij de rivier de Leie steken, op 29 april stopt de vierde slag bij Ieper: 200.000 slachtoffers. Ieper en omgeving werd mede het symbool van de waanzin van oorlog, er was niets bereikt soms enkel meters terreinwinst en dat ten kostte van zo vele mensenlevens. Op 11 november 1918 werd er een wapenstilstand overeenkomst gesloten en eindigde de Eerste Wereldoorlog, Ieper was door de voortdurende beschietingen geheel verwoest alles moest worden opgebouwd. 20 jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit.
In 1940 werd Ieper door de Duitsers ingenomen en op 6 september 1944 bevrijd door de Polen.

De Menenpoort in Ieper werd door de Britten als gedenkzuil  opgericht er werden in totaal 54.896 namen van vermisten in uitgehouwen, in 1927 kwam de erepoort gereed. Sinds 1928 wordt daar, met uitzondering van de periode 1940-1945, iedere avond om 8.00 uur de Last Post gespeeld door de klaroenblazers van de brandweer van Ieper.