zeehondencrèche Pieterburen 12 september 2015 |
De zeehondencrèche Pieterburen is het levenswerk van Lenie 't Hart (geboren :16 september 1941 te Farmsum). Lenie 't Hart dierenverzorgster en dieren activiste ving, van 1971 tot 2014, zieke en verzwakte zeehonden op in Pieterburen.
Wat begon als opvang van verzwakte jonge zeehondjes groeide uit tot een waar zeehonden ziekenhuis met quarantaine ruimtes, laboratorium en röntgenafdeling, zeehonden konden allerlei medische behandelingen ondergaan.
D.m..v. entreegelden bij de zeehonden crèche, een expositie, sponsoren, donateurs en nalatenschappen kwam er geld binnen waarmee het e.e.a. bekostigd werd.
Lenie 't Hart was al die jaren nauw betrokken bij internationale projecten die tot doel hadden het uitsterven van zeezoogdieren te voorkomen.
In 2012 stopte zij als directeur van de zeehondencrèche maar bleef als adviseur verbonden.
Door veranderde zienswijzen tussen 't Hart enerzijds: het opvangen van alle gestrande zeehonden en die van de nieuwe directie en personeel: minder opvangen, kortere opvangperioden en het gebruik van antibiotica terugdringen, zorgden ervoor dat het tot een escalatie kwam.
Het kwam zover dat het personeel in staking ging, en daarna de raad van toezicht werd vervangen.
Lenie van 't Hart stapte op en wil nu in de directe omgeving een nieuwe opvang starten volgens haar eigen opvattingen. Als stille getuige: de woning van Lenie 't Hart bij de crèche die nu leeg staat.
Het is jammer dat er in deze periode niet voldoende is bemiddeld door vooral betrokken natuurbescherming organisaties.
Op zaterdag 12 september waren wij op bezoek in de zeehondencrèche, waar dit jaar nog een nieuw bezoekerscentrum werd geopend.
Het personeel werkt vol toewijding aan de opvang van zeehonden, er waren voornamelijk zeehonden die in juni, juli en augustus waren binnengebracht bij elkaar zo'n 20 stuks.
Er waren veel bezoekers opvallend was het aantal jonge mensen en zelfs buitenlanders die allen geïnteresseerd zijn in de opvang en verzorging van de zeehonden, de crèche heeft hier naast ook een grote educatieve waarde en mag zeker niet verloren gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten