Cassini-Huygens |
Cassini-Huygens is een ruimtesonde die op 15 oktober 1997 werd gelanceerd om onderzoek bij de planeet Saturnus te gaan verrichten. De Cassine-Huygens missie is een samenwerkingsverband
tussen de ESA, NASA en ASI waarin totaal 17 landen participeren.
Cassini-Huygens bestond uit twee delen de hoofdsonde Cassini en de kleine hulpsonde Huygens,
na een vlucht langs Venus, Aarde en Jupiter werd Saturnus op 1 juli 2004 bereikt.
Huygens maakte zich van Cassini los en landde op 14 januari 2005 op een van de manen van Saturnus: Titan, data werd door Huygens succesvol via Cassini naar de Aarde verstuurd.
Cassini heeft tot doel de atmosfeer van Saturnus te analyseren op samenstelling,windsnelheid en verschijnselen zoals bliksem, de ringen van Saturnus alsmede de kleine ijs satellieten te bestuderen.
In het jaar van aankomst 2004 werden drie manen ontdekt: Methone, Pallene en Polydeuces, gevolgd door Daphnis in 2005 en Anthe in 2007.
In 2005 werd het ringensysteem bestudeerd als ook de manen van Saturnus, de maan Enceladus bleek een eigen atmosfeer te hebben zo ook vloeibaar water.
In 2009 werd een tot dan toe onbekende kleine maan in een van de buitenste ringen van Saturnus ontdekt: Aegaeon, in 2014 werd weer melding gedaan van een nieuwe maan.
De missie van Cassini is voor de tweede maal verlengd en zal nu tot 2017 duren.
Cassini zal de komende tijd op korte afstand van Saturnus passeren waarna op 17 september 2017 de atmosfeer van Saturnus zal worden binnen gegaan waarna Cassini in de dampkring zal verbranden.
Het zal zeker tot 2020 duren voordat alle informatie afkomstig van Cassini-Huygens is verwerkt.