dinsdag 25 augustus 2015

Pluto wel of geen planeet?

Pluto opname door New Horizons.
Het was Percival Lowell 1855-1916 die opzoek was naar een planeet voorbij Neptunes en deze planeet X noemde. Clyde Tombaugh (amateur astronoom) verbonden aan het observatorium dat door Percival Lowell was opgericht ontdekte planeet X in 1930. De naamgeving zo zegt althans de overlevering ging als volgt: Tijdens het ontbijt las de opa van Venetia Burney uit de krant voor dat er een nieuwe planeet was ontdekt en dat men een naam zocht, Venetia stelde haar opa de naam Pluto voor. Opa vertelde dit aan zijn vriend Herbert Hall Turner professor in de astronomie in Oxford,
Turner stuurde een telegram naar het Lowell observatorium in Flaggstaff Arizona en stelde de naam Pluto voor, wat geaccepteerd werd.
Pluto heeft de grote van twee derde van onze maan, de zon komt er in het westen op en gaat er in oosten onder.

Tot in 2006 werd er gesproken van de planeet Pluto in dat jaar werden er door de IAU nieuwe regels vastgesteld.Volgens de International Astronomical Union moet een planeet in ons zonnestelsel:
1. zich in een baan rond de zon bevinden.
2. zich als een vloeistof gedragen en daardoor nagenoeg rond zijn.
3. de omgeving van haar baan heeft schoongeveegd van andere objecten.
Het laatste daar voldeed Pluto niet aan en werd tot dwergplaneet gedegradeerd.

In dat zelfde jaar en wel op 19 januari 2006 werd de ruimtesonde New Horizons gelanceerd, de sonde
kwam op 14 juli 2015 het dichtst bij Pluto: afstand 12.500 kilometer.
Met naast de nodige apparatuur bestaat de lading verder uit een flesje met wat as van Tombough, twee VS vlaggen, een postzegel en een kwartje.
New Horizons heeft inmiddels zijn weg verder vervolgt de Kuiper gordel in.
Het zal nog tot in november 2017 duren voordat alle informatie over  Pluto zal zijn verwerkt, heel misschien wordt de status van de "dwergplaneet" alsnog aangepast.