vrijdag 29 september 2017

Spoetnik 1, het begin van de ruimte race, 4 oktober 1957.

Afbeeldingsresultaat voor sputnik 1
Spoetnik 1.

4 oktober 1957 is de geschiedenis ingegaan als de begin datum van de ruimtevaart. Op deze dag begon de eerste kunstmaan van Russische makelij vrolijk piepend aan zijn eerste rondje om de aarde. Deze gebeurtenis luidde het begin in van de ruimterace tussen de Verenigde Staten en Rusland.
Beide landen hadden na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog raketkennis opgedaan van de Duitsers, geleerden met hun kennis op raketgebied waren zowel naar de Sovjet Unie als de Verenigde Staten gevlucht. Zowel de Sovjet Unie als de Verenigde Staten kondigden, i.v.m. het Internationaal Geofysisch jaar in 1958, aan een satelliet te zullen lanceren. In de V.S. heette het Marine project (de NASA bestond nog niet) Vanguard, het bestond uit een lichte raket met een heel kleine satelliet, waarvan al verschillende lanceringen waren  mislukt. De Russen hadden een zwaardere satelliet in ontwikkeling van ongeveer 1,5 ton. Toen hoofdconstructeur S. Koroljov door kreeg dat de V.S. wel eens eerder zouden kunnen zijn gaf hij opdracht een metalen bolletje te bouwen van 58 cm doorsnee met 4 sprietantennes. Hij liet een paar accu's inbouwen en twee radiozenders die later het zo beroemde biep, biep, biep geluid lieten horen, er werd een ventilator ter koeling ingebouwd en de bol werd verder afgevuld met stikstof.  Op 4 oktober 1957 om zes in de ochtend werd bij Baikonoer, in de steppen van Kazachstan, een R-7 raket in gereedheid gebracht om korte tijd daarna onder het toezicht van Koroljov gelanceerd te worden.
Met 28.000 kilometer per uur tuimelde de Spoetnik "reisgenoot" met een gewicht van 83,6 kilo rond de aarde. De baan was sterk elliptisch op zijn laagst naderde de satelliet de aarde tot op 228 kilometer en klom daarna tot 947 kilometer. De Spoetnik zond op twee golflengtes uit op ongeveer 15 en 7,5 meter. Radioamateurs overal ter wereld konden die dag de boodschap van de satelliet ontvangen, iedere biep 0,3 seconde zo ook elke pauze.  Na 1440 omlopen keerde de Spoetnik 1 op 4 januari 1958 terug in de dampkring. Op 31 januari 1958 slaagde de V.S. erin Juno-1 te fabriceren om de Explorer-1 van 14 kilo in een baan om de aarde te brengen. De ruimterace was in een versnelling gekomen, op 12 april 1961 ging Joeri Gagarin als eerste mens de ruimte in en maakte een rondje om de aarde.
Satellieten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven denk maar aan de TomTom navigatie.


vrijdag 15 september 2017

Het Nederlandse Rode Kruis 150 jaar.


Afbeeldingsresultaat voor henry dunant
Henry Dunant grondlegger van het Rode Kruis.


Henri Dunant, een Zwitserse zakenman reisde in 1859 langs een veldslag die gaande was tussen de Fransen en Oostenrijkers bij Solferino waar hij duizenden gewonden op het slagveld zag liggen.
Dunant zette een neutraal noodhospitaal op in de dorpskerk waar hij samen met de lokale bevolking de gewonden ging verplegen.
Terug in Zwitserland bepleitte hij een neutraal korps van hulpverleners. Op 22 augustus 1864 werd het Rode Kruis officieel opgericht.
Het symbool werd afgeleid van de vlag van Zwitserland en wordt ook wel het "kruis van Genève"
genoemd. Omdat een rood kruis in de moslim landen werd geassocieerd met de kruistochten werd door hen de Halve Rode Maan gebruikt.
Naast de Nationale Rode Kruis en Rode Halve Maan verenigingen bestaat het uit het Internationale Rode Kruis de Internationale Federatie van het Rode Kruis en Rode Halve Maan verenigingen.
Oorlog gerelateerde taken van het Rode Kruis zijn terug te vinden in de verdragen van Genève het zgn. humanitair oorlogsrecht.
Op 19 juli 1867 tekende koning Willem III een Koninklijk besluit tot oprichting van "ene Nederlandsche Vereeniging tot het verlenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog". Het Nederlandse Rode Kruis kwam in 1870 voor het eerst in actie tijdens de Frans Duitse oorlog toen ambulances en personeel naar Luxemburg, Duitsland en Frankrijk werden gestuurd. In 1912/1913 werden er ambulances naar Bulgarije, Griekenland en Turkije  en Servië gestuurd.
In 1935/1936 ging men zelfs naar Ethiopië. Voorts verleende het Rode Kruis tijdens de Mobilisatie en oorlogstijd en tijdens de bezetting en bevrijding veel bijstand.
Het Nederlandse Rode Kruis erkende veel later dat het gedurende de Tweede Wereldoorlog weinig of zelfs niets had gedaan  om Joden te helpen. Joden vielen niet onder de toen heersende conventie van Genève dat alleen hulp aan krijgsgevangen en gijzelaars toe stond.
Het Rode Kruis stond aan de wieg van het Rode Kruis ziekenhuis in den Haag (1868) dat in 2004 fuseerde tot het HagaZiekenhuis en het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk (1927) dat sinds 1965 geen band meer heeft met het Rode Kruis.
De rol van het Rode Kruis is in de loop van de tijd veranderd en uitgebreid, het draagt nu ook zowel Nationaal als Internationaal bij aan het verlenen van hulp en noodhulp bij calamiteiten, epidemieën rampen, voedselhulp en wederopbouw. Vandaag de dag verzorgt men EHBO cursussen, bied men sociale hulp en hulp bij het zoeken van familie van vluchtelingen, bevorderd men zelfredzaamheid.
Bekend is de vakantieboot Henry Dunant waarmee reizen voor zieken en gehandicapten worden gemaakt.
De Nederlandse organisatie bestaat uit 250 afdelingen met zo'n 30.000 vrijwilligers.


vrijdag 1 september 2017

Thunderbirds are go.



Gerelateerde afbeelding
The Thunderbirds.
Ik moet bekennen dat ik in het voorjaar met nostalgische gevoelens naar een afleveringen van de "Thunderbirds" keek. De serie werd vanaf september 1967 door de AVRO uitgezonden, de eerste tien afleveringen waren nog in zwart-wit en waren voorzien van Nederlandse stemmen, later werden zij in kleur uitgezonden en ondertiteld, het was daarmee in die tijd een van de weinige series die in kleur werden uitgezonden. Het "poppenwerk" lijkt nu enigszins oubollig maar was toen heel gewoon, alles was toen futuristisch, dat is nu 50 jaar later (bijna) niet meer zo. In totaal werden 32 afleveringen gemaakt.
De TV science-fiction serie werd gemaakt door Gerry en Sylvia Anderson en werd door hun productie maatschappij AP Films gefilmd op het Slough Trading Estate. De serie werd tussen 1964 en 1966 gedraaid met marionetten achtige poppen ook wel "supermarionation" genoemd, gecombineerd met schaalmodellen en speciale effecten. De serie stopte omdat Lew Grade er niet in slaagde de serie aan een Amerikaanse TV maatschappij te verkopen.
De serie speelt in de jaren 2060 en volgt de belevenissen van International Rescue een organisatie die mensen red met futuristische land, zee en ruimte vaartuigen, de vijf belangrijkste vaar/voer/vlieg/ruimtevaartuigen zijn de Thunderbirds, International Rescue opereert vanuit een geheime basis in de Stille Zuidzee en wordt geleid door Jeff Tracy een voormalig astronaut, filantroop, multimiljonair. Hij wordt geassisteerd door zijn vijf volwassen zonen, Scott, John, Virgil, Gordon en Allen (vernoemd naar de Mercury astronauten) die ieder een Thunderbird besturen.
International Rescue maakt ook gebruik van geheim agenten geleid door Lady Penelope en haar butler Aloysius Parker.

De Thunderbirds werden in het Verenigd Koninkrijk door ITV uitgezonden waarna er 66 andere landen volgden. De kosten van de poppen waren rond de 300 pond en de gezichten waren gebaseerd op bekende filmspelers: Sean Connery (Scott), Robert Reed (Allen), Lorne Greene (Jeff). De speciale effecten werden verzorgt door Derek Meddings, hij hield zich later met James Bond en Superman bezig. De Thunderbirds mars wordt beschouwd als een van de beste TV themamuziek ooit geschreven. Een aantal Thunderbirds zijn inmiddels werkelijkheid: Thunderbird 2 lijkt nog het meest op de Space Shuttle, Thunderbird 3 was gebaseerd op de Soyoez raket, Thunderbird 5 draait als ISS om de aarde, Thunderbird 1 kon horizontaal landen en op stijgen, een raket van SpaceX heeft in maart van dit jaar voor het eerst het zelfde gedaan.
Er bestaat sinds 1981 een International Rescue Corps dat in actie komt bij aardbevingen, reddingen e.d. wereldwijd. De Thunderbirds was ook een succesvol handelsproduct meer dan 3.000 soorten producten werden rondom de serie gelanceerd: boeken, strips, videospellen en niet te vergeten de speelgoed series van Matchbox en Dinky.

Twee bioscoopfilms "Thunderbirds are go" (1966) en "Thunderbirds 6"(1968) werden geen succes, daarna volgen nog talrijke pogingen om een nieuwe serie van de grond te krijgen, de laatste poging is uit 2015 en wordt ondersteunt door ITV, men is nu bezig fondsen te verwerven om te kunnen starten. Tot het misschien zo ver is zullen de Thunderbirds een cult en toch vooral nostalgie blijven.